Klubbmöte 1052 med Norsk historia

14 MAR 2019 09:55
Lars-Göran Dybeck berättade om sin bok "Den gömda historien" på klubbmötet den 13 mars.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2019 09:55

Vid Vandrarringens klubbmöte nummer 1052 föreläste författaren och journalisten Lars-Göran Dybeck om sin bok ”Den gömda historien” som bygger på den norske motståndsmannen Thor Bachs efterlämnade dagböcker. Då tyskarna ockuperade hans hemstad Trondheim den 9 april 1940 var han inkallad som neutralitetsvakt. Liksom många andra motståndsmän var han scout och idrottsman, vilket gjorde att han hade färdigheter som kom väl till pass vid hans och hans kamraters äventyrliga flykt 1943 med cykel och skidor över fjällen till Sverige, där hans kunskaper som fotograf togs tillvara för att framkalla foton som tagits i hemlighet av tyskarnas aktiviteter i Norge och som skickats med kurirpost till den norska legationen i Stockholm. Förutom Thors egna dagboksnoteringar berättade Lars-Göran om hans fästmös dagbok och brev. Först efter två år kunde de återses. Något som gjorde att Thor ibland bemöttes skeptiskt var att både hans föräldrar och bröder var aktiva i det norska nazistpartiet. Åhörarna var märkbart fängslade av berättelsen och ställde många frågor efter föreläsningen.

Klubbmöteskommittén arrangerade. 15 deltagare.

Gunilla Zimmermann

17 april - Klubbmöte med Patrick Rapp som föreläser om Hälsa och Motion för VRs medlemmar

26-27 april - OL-Rounden. VR och OK Hedströmmen arrangerar orienteringstävlingar tillsammans

27-28 april - Utedygn vid Flisenberg 27-28 april