Klubbmöte 1057 med Västerås flyghistoria

17 SEP 2019 10:19
Sture Andersson var gäst på klubbmötet i september. Han berättade om hur flygverksamheten startade och utvecklades i Västerås.
  • Uppdaterad: 17 SEP 2019 10:19

På Vandrarringens klubbmöte nummer 1057 berättade Sture Andersson om flygets historia i Västerås. Sture har arbetat på CVV och är medlem i Västerås flygklubb och en kunnig och engagerad föreläsare. Med hjälp av intressanta historiska bilder berättade han om ambulerande artister som besökte Västerås med det första flygplanet 1913, om I 18s kaserner som byggdes på Viksäng 1907 och om 1905 års försvarsbeslut som ledde till att Västerås blev platsen för flygkår nummer 1. Vägande skäl till valet av Västerås var att läget vid Mälaren lämpade sig för sjöflygplan och att man kunde använda kronans båda gårdar Hässlö och Johannesberg. 1937 ändrades beteckningen flygkår till flygflottilj med namnet F1. Då utökades antalet plan med fyrtio Junkermaskiner som beställdes från Tyskland. Sture tog oss med på en spännande färd med flyget under kriget, då F1 bevakade Sveriges kuster och amerikanska och brittiska flygare ofrivilligt kom att gästa Västerås. Under en timme fick vi också ta del av den tekniska utvecklingen, nya flygplanstyper, olyckor och äventyr, utvecklingen av civilflyget och segelflyg och det viktiga och mångsidiga arbete som utfördes på CVV. Genom att också berätta om de personer som varit verksamma inom flyget, om arbetslivet och humoristiska episoder levandegjorde Sture Andersson en intressant epok i Västerås historia.

Efter föreläsningen informerade Ulf Back om det inbrott som begåtts i klubblokalen Rosenlund. Bland annat stals två projektorer och rullskidor. Föreningen har nu 496 medlemmar.

Klubbmöteskommitten arrangerade mötet med 16 deltagare.

Gunilla Zimmermann

Träning varje onsdag Rosenlund. Omklädningsrum och bastu är öppet från 18.00 - 19.30

Höstlovs-utedygn 2-3 november

Årsmöte 17 november         Se mera info i Nyhet