Hoppa till sidans innehåll

Flisenberg 8-9 februari

10 FEB 2020 06:59
Uppdaterad 16/2. Bruksleden Meetup och VRs vinterarrangemang vid Flisenberg blev lyckad. Rapport från vad som hände under överlevnadsutbildningen och isvaksövningen.
  • Uppdaterad: 10 FEB 2020 06:59

Det finns flera video på facebook Vandrarringen som visar hur isvaksövningen kunde genomföras. Dramatiska bilder hur det går till att bada vintertid utan isvak. Inget att rekommendera utan livlina på.

59 deltagare varav 16 barn. 

Bilder från Flisenberg både utomhus med alla övernattningstält och inomhus i sambad med middagen för alla deltagare. 

 

Rapporter från lördag och söndsag hittar du under bilderna. 

Lördag 8 februar/Överlevnadsutbildning. Huvudinstruktör var Håkan Alm från försvarsmakten som började lördagen med teoretisk genomgång vad gäller förflyttning inkl orientering, bivack och eld och mat i lägen då man inte har någon utrustning tillgänglig och där man ev är vilse. Samtidigt som Håkan höll teorin hade Tomas Nehrer och Daniel Lindh utbildning inne i  föreningens kåta för de 16 barn som var med under helgen. Efter teori och en del praktiska övningar för barnen åt deltagarna lunch innan de fortsatte ut på tre olika huvudstationer. Lunchen bestod av frystorkad mat som ingick i deltagaravgiften. Orientering, som var uppdelad i tre understationer med olika tema och svårighetsgrad; Bivack där två olika typer av bivacker förevisades; Eldning och uppkok av ca 5dl tallbarrste.

Den praktiska delen var klar kl 17:30 och deltagarna kunde då ""snygga till sig"" inflör middagen. Ett stort tack till det lilla team i köket som ca 18:30 serverade en fantastisk Bœuf bourguignon till alla deltagare. Stämningen var hög och friluftshistorierna var många, den ena mer strapatsrik och äventyrlig än den andra. Klockan 22 var stugan utrymd men diskusisonner pågick runt om på vår Fritidstomt, inte minst runt brasan vid vindskydden."

Söndagen 9 febr./Isvaksövning. Den började kl 09 men teori i hur man skall förbereda sig för vistelse på is, utrustning och beteende. Samtidigt som teorin pågick hade Tomas och Daniel ordnat med en skräpletartävnling för barnen. Alla barnen deltog med så stor entusiam att vi efteråt fick bära tillbaka en del saker som inte är skräp, ännu. Efter tävnlingen delades priser ut.

Kl 10 förflyttade sig deletagarna till bryggan nedanför bastun för att där se på när 3 modiga gick ut på isen för att vinterbada. Det här året blev det extra verklighetstroget då vi inte behövde såga upp en vak innan. Kandidaterna gick ut och runt på isen tills det att de brakade igenom. För badare 4 och 5 flyttade vi till badbryggan då isen på första stället var förbrukad. Det är faschinerande att se hur tunn isen kan vara, om den är av bra kvalité, för att räcka att bära en vuxen människa. Våra kandidater fick jobba en del med hopp och skutt för att gå igenom tots att isen endast var 2-3 cm tjock. Samtliga var mycket bra på att ta sig upp och även i år kunde vi räkna in lika många efter övningen som före.

Efter de praktiska momenten och bastu för badarna åts lunch för de som ville, resterna från kvällen innan räckte långt. Därefter var de slut och de som ännu inte hunnit bröt sina förläggningar och tackade för sig. 

Rapport André Ahlin

Redaktör Ulf 

Skribent: Ulf Back
Epost: This is a mailto link
Vandrarringen - Friluft
c/o André Ahlin
Bronsnålsgatan 1
723 51 Västerås
Telefon 021-83 00 76

E-post: This is a mailto link

 Aktuellt

Träning varje onsdag Rosenlund. Omklädningsrum och bastu är öppet från 18.00 - 19.30. 

Frilufts- och Stugsektionens planerade aktiviteter under april är inställda pga coronakrisen. Beslut angående aktivteter planerade under maj tas senare. Se Kalendern för planerade aktivteter och vad som gäller.

 


 Aktivitetsregistrering

Boka klubbstugan Flisenberg

  Boka Rosenlund

Bli medlem 


 Börja orientera

Börja orientera


Oringen logo  


VR-bladet


Cykel-TRIM


Sisus hemsida

 

Postadress:
Vandrarringen
Ulf Back, Stålverksgatan 65
72477 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info