Hoppa till sidans innehåll

Rapport UteMera November 2022

23 NOV 2022 13:13
UteMera dygnet i november började med ett seminarium i klubbstugan och avslutades med  övernattningar vid sjöändan
  • Skapad: 23 NOV 2022 13:13

Friluftssektionen bjöd in till ett seminarium kring hur man som individ och hushåll kan förbereda sig inför en kris. Oplanerat blev timingen rätt då Västerås Stad tidigare i veckan skickade ut en folder med information på samma ämne. I den framgår att medborgare i staden förväntas klara sig själva, utan vatten, el och värme i en vecka. Undantaget är de som har behov av särskilt stöd redan.

Efter några avbokningar var det totalt 9 personer som klockan 10 den 19/11 samlades i storstugan i Flisenberg. Vi började med att diskutera möjliga orsaker till en kris och sedan berördes även hur man som individ bör agera vid beslutsfattande och vikten av att undvika panik. Däregfter följde ett mindre grupparbete där deltagarna identifierade lämplig utrustning och eventuella behov av utbildning inom några områden. Vi bröt sedan för en enklare lunch i form av soppa och smörgås medan diskussionen fortsatte.

Efter lunchen gavs en presentation som i stor utsträckning byggde på material från Västerås Stad’s Skerhetsenhet. På ett mycket pedagogiskt sätt har de brutit ned delar i hemmet som kan komma att påvekas i händelse av en kris för att lättare kunna planera. Det finns en risk att uppgiften kan kännas övermäktig men att dela upp i olika delar gör det enklare och mindre dramatiskt.

Seminariet avlsutades med att vi konstaterade ett behov av att fortsätta diskussionen och öka vår kunskap kring detta. Ett förslag från Thomas Holmqvist var att ordna ett ytterligare seminarium en onsdagkväll vid Västerås skidklubb’s stuga på Rocklunda. Friluftssektionen ber om att få återkomma angående det.

På eftermiddagen övergick UteMera evenemanget till ett Utedygn. Två deltagare packade en av föreningens kanoter med utrustning och ved för att sedan paddla iväg till vindskyddet vid den västra sjöändan. Två andra deltagare vandrade bort med stora ryggsäckar längs stigen på den norra stranden. Trots att klockan inte var så mycket då vi kom fram blev det snabbt riktigt mörkt. Vi hade också nöjet att känna på de första antydningarna till vinter med både minusgrader och lättare snöfall.
Vi var totalt två vuxna, ett barn samt en ungdom som spenderade natten borta vid sjöändan.

Rapport ch foto André Ahlin 

Skribent: Ulf Back
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Vandrarringen
Thomas Holmkvist, Kronhjortsgatan 18
72242 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@vandrarrin...