Hoppa till sidans innehåll

Fjällvandringen v 31

08 AUG 2021 16:05
Fjällvandring i Härjedalen och Jämtlands fjällområde med övernattning i tält genomfördes den 3/8 - 8/8 med 7 deltagare.
  • Uppdaterad: 08 AUG 2021 16:05

 Bilden visar gruppen som gjorde denna VR vandring. Från höger i bild Ola K, Sibylle H, Tomas N, Anna H, Mats J, Daissy J och Thomas H. Dessutom Annas hund Rocky.

Årets fjällvandring startade med förberedande träning redan i maj. På onsdagar vandrade vi med packning i Rocklundaskogens svarta MTB bana för att förbättra balans, träna vägval och att lyfta fötterna högt. På lördagarna vandrade vi på Vedbobacken i Västerås med tung packning. Denna träning underlättade verkligen när fjällvandringen var som tuffast.

Gruppen som förberett sig bestod av Daissy och Mats Julle, Sibylle Häggkvist och Ola Karlsson, Anna Hermanson, Tomas Nehrer och jag Thomas Holmkvist.

I en hyrd minibuss avreste vi från Västerås tidigt på morgonen tisdagen den 3 augusti. Anna och hunden Rocky hoppade på i Fagersta. Resan gick fint och efter en skumpig tur på grusväg över högplatån Flatruet ankom vi Kläppens parkering i Ljungdalen runt 15:30. Dagen avslutades med en 13 km vandring till och förbi Helags fjällstation. Vid halv tio på kvällen hittade vi vår lägerplats och kunde resa våra tält för en god natts sömn.


Bilden visar delar av vår första tältplats vid Helags.

Foto:  Thomas Holmkvist

I strålande solsken och med utsikt över Helagsfjället och dess glaciär vaknade vi på onsdag för att förbereda inför dagens vandring. Planen var att alla utom Anna och Rocky skulle vandra norrut längs leden mot Gåsenstugorna. Efter ungefär halva dagen fick tyvärr Mats problem med fötterna och han och Daissy beslutade sig för att korta ner dagsetappen, övernatta och returnera till Helags fjällstation dagen efter. Anna och Rocky hade redan från början klokt nog bestämt att de skulle använda denna plats som bas under några dagar och endast göra kortare dagsturer. De genomförde därför en lyckad vandring till toppen av Helagsfjället i det vackra vädret.

Dramat med fotproblem var dock inte över. Någon timme efter att vi återstående fyra lämnat Mats och Daissy så rapporterade Sibylle att hon hade känningar av skoskav i båda fötterna. När båda fötterna utrustats med Compeed och sporttejp konstaterade Sibylle att även båda hennes fina väl ingångna kängor var på väg att tappa sulorna. Med båda kängorna tillfälligt lagade med Gorillatejp nådde vi Gåsån strax efter klockan sex på kvällen. Här hittade vi en fin, men ack så myggig, lägerplats efter ca 16 km vandring. Vi var trötta, hade ömmande fötter och ben men minnen av en fantastisk vandring i vackert väder och med en tidvis underbar utsikt över Sylfjällens vackra toppar.

Foto:Thomas Holmkvist

Torsdagen började lika vackert med vandring nedströms längs Gåsån. Målet för dagen var Sylarnas fjällstation. Vi vadade över Gåsån i närheten av nödstugan som också kallas Gåsån och fortsatte vår vandring på ganska flack mark till bron över älven Handölan vid Storforsen. Här fick det bli lunchpaus. Nu återstod att vandra på leden över Östra Endalshöjden en stigning på runt 220 meter och motsvarande utförslöpa ner till den vackra Långtjärnen. Vid stugan Gamla Sylen anslöt vi till den mer kända Jämtlandstriangens led mot Sylarnas fjällstation som vi nådde sen eftermiddag efter ca 19 km vandring. Att fjällvandring har blivit en fluga kunde vi klart skåda vid fjällstationen. I receptionen fick jag veta att de hade 150 övernattande gäster i sina lokaler och jag räknade till ett 40-tal tält runt fjällstationen. En populär plats långt från vägar och allmänna transporter.

Solen sken även på fredag morgon men vinden hade tilltagit rejält under natten. Att riva tältet och packa ihop allt var något av en brottningsmatch. Här fick jag fog för min tes att alltid fästa en av tältets staglinor vid ryggsäcken i samband med uppsättning och nerplockning av tältet. Näsorna pekade idag mot Helags fjällstation och vi valde leden runt fjället Herrklumpen. En initialt väldigt stenig, blöt och svår stig som så småningom övergick till en trevlig och någorlunda flack vandringsled. Före lunch hade vi en underbar utsikt över en vid dalgång med många tjärnar och vattendrag.

Lunchen intogs i närheten av stugan Miesenketjahke dit också Anna och Rocky hade vandrat dagen innan. Tillsammans vandrade vi nu trötta och bitvis slitna den sista milen till Helags fjällstation. Här ankom vi lagom i tid för att lyssna till svenska damfotbollslandslagets straffläggningsbatalj i finalmatchen i Olympiaden. Efter dagens dryga 22 km vandring och en efterlängtad dusch i fjällstationen kunde vi gemensamt avnjuta en trevlig middag i restaurangen. Middagen var bokad flera dagar tidigare och fungerade i alla fall för mig som en morot att orka hela vägen. Detta var också den sista riktigt fina dagen och Daissy och Mats hade då också framgångsrikt bestigits Helagsfjällets 1796 möh höga topp.

Vädret skulle markant försämras på söndagen med kraftigt ihållande regn. Under middagen bestämde vi oss därför att återvända på lördagen i stället för under söndagen som ursprungligen planerats. Väl åter på Kläppens parkering tidig lördag eftermiddag hade vi traskat ytterligare 12 km. Vi som vandrat hela vägen hade då tillryggalagt ca 82 km vilket kändes i hela kroppen. Ett bevis på att vi varit med om en ansträngande upplevelse kunde skådas när vi stannade bussen för middag vid en snabbmatsrestaurang i Mora. Efter några timmars bussresa hade muskler och leder stelnat till och vi hade alla svårt att kliva ur bussen och gå de få metrarna in till restaurangen. En syn som borde ha filmats och som lyfte mungiporna på andra matgäster.

En fjällresa som verkligen hade alla ingredienser av glädje, smärta och underbar samvaro. Jag längtar redan till min nästa fjälltur!
// Thomas Holmkvist

Skribent: Ulf Back
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Vandrarringen
Thomas Holmkvist, Kronhjortsgatan 18
72242 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link