Hoppa till sidans innehåll

Daniel Ingdahl har provbadat i nya vedeldade bastun

30 MAJ 2020 22:39
Då var det gjort. I alla fall för mig. Jag fick den stora förmånen att pröva nygamla Saunan.
  • Uppdaterad: 30 MAJ 2020 22:39

Då var det gjort. I alla fall för mig. Jag fick den stora förmånen att pröva nygamla Saunan. Dessutom prövade vi att värma vatten i vattenvärmaren. Både jag och min bror Patrick som åxo är medlem i VR är hyfsat bastuvana. Jag minns när vi flyttade in i en lägenhet med familjen 1979 så gjordes det stora badrummet väldigt kvickt om till bastu, eller sauna. Våra grannar undrade hur det var fatt med oss. Resten är historia.

VRs gamla bastu var ju egentligen miserabel, ingen riktig bastuugn och bastun hade att önska på alla sätt. Men vad gör väl det om man ser till den stora kontexten, platsen, sjön och alla trix som behövdes för att kunna bada bastu. Den fyllde verkligen sin funktion, särskilt för mig som brukar stanna över natten i skogen, en eller två nätter med andra VR kamrater. Samtal sker, planer, idéer, relationer och framtid har diskuterats. Tänk om bastun hade öron? En sak är säker, själen fanns i gamla bastun. Dessutom blev man påmind om de insatser som gjorts i föreningen historiskt varje gång ett besök gjordes i gamla bastun.

Den nya, eller låt oss kalla den för den nygamla bastun, så här var upplevelsen.

Till att börja med, all heder och stort tack till alla de som jobbat med projektet och lagt så otroligt mycket tid i projektet. Utan er så skulle vi inte ha någon bastu idag. Det går inte att understryka den idéella kraften i föreningslivet. Själv får jag nog fokusera på rektrytering av nya medlemmar. Alla kan göra något, men ingen kan göra allt. Återigen. Stort tack!

Varmt vatten

Jag börjar med vattenvärmaren, som stått mellan bastu och brygga, den har inte använts av mig tidigare, varför vet jag inte, men inser att det har obegåvat att inte nyttja den fina lyxen. Lite svåreldad men ändå vedsnål. Vilken lyx att kunna tvåla in sig och skölja sig med ljummet vatten. Nu är ju säsongen sån att det egentligen inte behövs. Men i vinter kommer den att bli en moralhöjare, framförallt på flerdygnare vid Fiskkraken. Ni som inte använder den, pröva att fylla med vatten och värm detsamma genom att elda i kaminen. Resultatet stavas L-Y-X--L-I-V.

Bastun

Vi börjar med den nya farstun, utbyggd och ett litet trädäck framför farstun. Vi satt i solen och kokade kaffe där, en ny favoritplats vid Fiskkraken, skulle det regna kan man enkelt flytta in under tak. genialiskt och väldigt välbyggt. Vindflöjeln från 1969 med de två vandrarna finns kvar, men den är renoverad. Historien gör sig påmind. Väder och temperatur gjorde att vi valde att hålla oss ute på farstun och på trädäcket. Bänkar och väggkrokar finns för kläder och utrustning.

Omklädningsrummet före bastun är helt renoverat. Nytt golv, betsad gran och furpanel på väggarna, det är lite mindre än tidigare, till fördel för en större bastu. Precis så som det ska vara. Gamla kaminen är borttagen, den fyller inget syfte då spillvärme från bastun värmer upp omklädningsrummet. Fint snickeri och samma fina ljusinsläpp från tre väderstreck. gamla bordet finns kvar, dock med en ny skiva. I vinter är det inte orimligt att många trevliga samtal kommer att ske just där mellan medlemmar i föreningen. Ljust, fräscht samtidigt som känslan från gamla bastun finns kvar.

Bastun är nu betydligt större och bastuugnen är ett kapitel för sig, jag återkommer till den. Panel och lav är byggt av asp och ask. Helt enkelt premium. Golv ser ut att vara betsad gran. När det kommer till golvet så finns nu till min finska själ till glädje en golvbrunn. Det kommer att möjliggöra tvagning i bastun på eftervärmen när temperaturen smyger ner under 0 grader, vattnet har någonstans att ta vägen. Bastun blir därmed funktionell och inte bara ett njutningsmedel. Det är även en Sauna, inte bara en bastu.

En oerhört viktig del i en sauna är ventilationen och jag misstänker att kanske inte alla delar är på plats ännu och ventilen som borde sitta ovanför fönstret är inte hålgjord och monterad. Inluft sitter bakom bastuugnen, och det finns även en ventil under övre laven som eg inte fyller något syfte då lejonparten av bastare sitter på övre laven. Där är luften är stilla. Det är snabbt gjort och det bör vara en skjutventil i trä som man enkelt kan reglera draget med för optimal ventilation. Om det inte är tänkt så, erbjuder jag mig att lösa det. Skillnaden kommer att bli dramatisk.

Bastuugnen. Det är sällan man ser en sån fin anläggning med ett sådant stenmagasin, i Finland, ja, sällan i Sverige, finska Harvia kan göra bastuugnar. Man ska ha klart för sig att det tar tid att värma bastun, den är dock mer vedsnål nu än tidigare och tillsynen är inte alls lika krävande. Men när den är varm. Vilket klipp den har. Intensiv värme och fukten finns där, vilket är viktigt. Tänk på att det tar tid att värma bastun.

Slutord

Vi har en fantastiskt bastu i föreningen, pröva! Det som behöver åtgärdas är ventilationen, jag kan göra det om ni andra tycker det är okej. Jag vill tacka alla som gjort ett hästjobb för att renovera bastun.

Sauna in Veritas.

Daniel Ingdahl

Skribent: Ulf Back
Epost: This is a mailto link
Vandrarringen
c/o Ulf Back, Stålverksgatan 65
72477 Västerås
Telefon: 021-354119
E-post: This is a mailto link
Aktuellt!
Eldningsförbud vid Flisenbergsanläggningen är borttaget (2020-07-02). Läs mer här! 


 
 

 Registrera aktivitet

Boka klubbstugan

Boka vedbastun

Boka Rosenlund

Bli medlem


 Börja orientera

Börja orientera


Cykel-TRIM

Länk till Cykel-TRIM


Oringen logo  


VR-bladet


Sisus hemsida 

Postadress:
Vandrarringen
Ulf Back, Stålverksgatan 65
72477 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info