Hoppa till sidans innehåll

Nationaldagsfirande 2012

08 JUN 2012 15:16
VR deltog vid nationaldagsfirandet den 6 juni både på Djäkneberget under dagen och vid kvällens firande vid Björksta kyrka.
  • Skapad: 08 JUN 2012 15:16

VR medverkade i nationaldagsfirandet på Djäkneberget

Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

I år svarade Kulturcentrum Västeras för programmet vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget med genomförande av marschen från Fiskartorget till Djäkneberget av Fanborg, Stadsmusikkår, folkdansare och allmänheten.

I VLTs reportage om firandet på Djäkneberget syns VRs deltagande på ett framträdande sätt, vilket är extra positivt när nu föreningen uppmärksammar sin 90-åriga existens! Efter marschvägen och på Djäkneberget kunde VRs fanförare notera ett antal kända VR-medlemmar.

 

Nationaldagsfirandet i Björksta kyrka

26 st medlemmar i VR deltog i nationaldagsfirandet i Björksta kyrka efter inbjudan av komminister Linda Wagerman Grönberg och Björksta hembygdsförening

Fanförare ur VR med föreningsfanan och svenska fanan hälsade alla besökare välkomna vid ankomsten till kyrkan.

Nationaldag 2012 utanför kyrkan

Efter fanornas intåg i kyrkan fick besökarna ta del av kyrkokörens sånger, kantorns solosånger och nationaldagstalet av Linda samt gemensamt deltagande i Björkstavisan och i nationalsången varefter fanorna tog täten till det uppdukade kaffebordet i det solbelysta tältet utanför bygdegården.

Dagen till ära hade flera av VRs damer iklätt sig sin folkdräkt, som gjorde tillfället extra högtidligt.

Nationaldag 2012

 

VR bidrog till blommorna på kaffeborden.  Avslutningsvis hälsades vi alla välkomna nästa år!


Jan Burell

 

Här hittar du fler bilder från nationaldagsfirandet  ►

Skribent: Lars Mosslind

Postadress:
Vandrarringen
Thomas Holmkvist, Kronhjortsgatan 18
72242 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@vandrarrin...