Hoppa till sidans innehåll

SM-sprint från andra sidan

06 DEC 2020 22:14
Detta orienteringsår har ju som allt annat varit ett mycket ovanligt år. Det var länge osäkert hur många SM-tävlingar som skulle gå att arrangera med gällande regler men till slut genomfördes flera tävlingar.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2020 22:14

En av dessa var SM-sprint och Sprintstafett i Örebro den 10-11 oktober. Undertecknad blev tillfrågad om jag kunde hjälpa till med OLA (IT-systemet) av Åke Larsson, OK Hedströmmen, som skulle fungera som både som IT-coach och OLA-ansvarig. Det var inte svårt att tacka ja till det! 

Att få delta och hjälpa till var mycket kul och även att träffa många av de som är iblandade i ett sånt här evenemang. Ni som varit med under en OL-tävling vet att det krävs många som hjälper till och lägg sen till TV-produktionen till det så förstår ni hur många som var inblandade. TV-gänget är för övrigt till stor del detsamma som sköter om rapporteringen från t ex Vasaloppet så det är kompetens på toppnivå.

Det blev långa timmar med förberedelser då det är flera moment med kvaltävling och finaler samma dag och tre olika finaler i sprintstafetten och allt måste flyta på när det är live TV-sändning.

Kontroller

Många kontrollenheter användes och på samtliga kontroller användes dubbla enheter, en på kontrollställningen och en reservenhet som hängde under ställningen. Det var SportIdents nya enheter och pinnar som användes, det räcker att löparen passerar kontrollen på någon meters avstånd för att stämplingen ska registreras. Lång ifrån forna tiders stiftklämmor!

Jacob och Mats

Speakerparet Jacob Hård och Mats Troeng i speakervagnen. När detta skrivs har det gått ett par veckor sedan Jacob Hård tog plats i den exlusiva skara som fått Stora Journalistpriset och för alla som hört Jacob referera är det ett mycket välförtjänt pris. Kombinera det med Mats Troeng som har sprungit VM och har utvecklat flera av de nya digitala program som underlättar för oss löpare och som gjort orientering till en TV-sport så förstår ni hur bra det blir!

IT

Datorhörnan där vi som jobbade med OLA och ROC:arna höll till. En ROC är en digital enhet som skickar stämplingar från en kontoll över internet till tidtagningssystemet vilket möjliggör att man kan visa liveresultat från många kontroller utifrån banan.

John

Den springande kameramannen John förbereder sig inför dagen. Vid skogsorientering är de två löpare som turas om men denna gång var John ensam och det var lite jobbigt då löparna är mycket snabbare på slätmark än i skogen. Det är ju trots allt löpare i absoluta världseliten han ska hinna med. :-)

OB 1

En av SVT:s s.k OB-bussar som är fyllda med teknisk utrustning för sändning och bildproduktion.

OB 2

Mer teknik, det här gänget skötte allt som har med tidtagning att göra och bilder från drönare med mera ifrån buss nummer två.

Hur gick det med tävlingarna då? Då det inte funnits många tävlingar under året var det många som var tävlingssugna och topplöparna ställde upp mangrannt så kvalitén var hög men inte helt oväntat var det våra två största stjärnor som knep förstaplatserna.

Vinnare i SM-sprint 

D21 - Tove Alexandersson, Stora Tuna OK

H21 - Gustav Bergman - OK Ravinen

Stafett - Stora Tuna OK

Här är det full fart på tjejerna vid växlingen till andra sträckan i finalen.

Sara

Sara Hagström som sprang sista sträckan för IFK Göteborg förklarar hur det känns att märka att en minut senare startande Tova Alexandersson kommer ifatt. Tove som är världens bästa kvinnliga orienterare gjorde efter det inga misstag utan tog sitt Stora Tuna i mål på första platsen.

IFK och ST

Här står sträcka 1-3 löparna från IFK Göteborg och Stora Tuna och följer livesändningen, blir det Tove eller Sara som kommer först?

Skribent: Lars Mosslind
Epost: Adressen Gömd
Aktuellt!
Verksamhetsberättelse 2020 finns att hämta i klubbstugan
*
Restriktioner föt uthyrning av klubbstugan gäller fom 10 januari
*
Boka kalendern för Friluftsdygn och isvaksövning den 6-7 februari

 Registrera aktivitet

Boka klubbstugan

Boka vedbastun

Boka Rosenlund

Bli medlem


 Börja orientera

Börja orientera


Cykel-TRIM

Länk till Cykel-TRIM


Oringen logo  


VR-bladet


Sisus hemsida 

Postadress:
Vandrarringen
Thomas Holmkvist, Kronhjortsgatan 18
72242 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info