Hoppa till sidans innehåll

Invigning av Vandringsled Fiskkraken

15 NOV 2021 19:39
I samband med årsmötet den 14 november och årsmötespromenaden återinvidges strövstigen runt Fiskkraken med nyrenoverade spänger.
  • Uppdaterad: 15 NOV 2021 19:39

Till invigningsceremoni av strövstigen numera Vandringsled Fiskkraken var endast 10 personer närvarande. Efter ett kort tal av ordförande Thomas Holmkvist klipptes de blå-gula banden samtidigt av Berit Hallonsten och Ulf Back. Odd Werner-Erichsen avslutade ceremonin med fanfar och fyrverkeri.  Vandringsleden Fiskkraken är en del i fritidsanläggningen Flisenberg.Därefter öppnades stigen för den traditionella årsmötespromenaden med drygt dussinet spänstiga vandrare. Vid vindskyddet i västra änden bjöd André Ahlin på glögg, kaffe och pepparkakor till allas förtjusning.

Fakta om tillkomsten av stigen runt Fiskkraken
Planerna på en motionsstig runt Fiskkraken realiserades när arbetet påbörjades så smått 1981. Spänger över Fiskkrakenrumpan och mossen vid tomtgränsen kom till på våren 1982 – då med tre plank i bredd. Samma år fick föreningen klartecken från dåvarande markägare att anlägga en strövstig runt sjön och stigen fram till vägen på södra sidan av sjön röjdes.

I november 1982 anlades halva spången över Öfallsmossen, den s.k. Öfallsspången. Det virke som tidigare flottats över sjön räckte inte längre. Under vintern 82/83 anskaffades mer virke som transporterades över isen och placerades på strategiska platser runt sjön. På Kristi Himmelsfärdsdag 1983 återupptogs arbetet med Öfallsspången och Gallspången.

Under sommaren jobbades det friskt med spångspikning varje onsdagskväll. I slutet av juli var spångarbetet klart runt sjön. Stigen röjdes och märktes klart i september. Den 25 september 1983 invigdes den då så kallade STRÖVSTIGEN med pompa och ståt och med ca 140 personer närvarande.

Åter till nutid. Renovering av spängerna ingick i den verksamhetsplan som presenterades på förra årsmötet. Samtliga spänger inspekterades och mättes upp av Odd Werner-Erichsen och Bo Ortman redan i december förra året. En renoveringsplan och materialbudget sattes samman och efter beslut i styrelsen inlämnades en ansökan om projektstöd till RF-SISU.

I början av februari fanns det tjock is på Fiskkraken så transport av virke till renovering av spängerna skulle inte ha varit ett problem om vi haft materialet på plats. Tyvärr fick vi inte köpa material innan vår ansökan registrerats hos RF-SISU. Töväder var på gång och spänningen steg då risken ökade att inte skulle kunna genomföra transporten över isen.
Till slut på onsdag den 18 februari 2021 fick vi tillåtelse att köpa plank, vilket gjordes omedelbart. Plank i olika dimension och längd levererades till parkeringen på Bockfallsvägen på fredag den 19 februari och de första plankorna transporterades med inhyrd 4-hjuling och påkopplad timmersläde till sjöns västra ände redan samma eftermiddag. Med en i all hast insamlad skara medlemmar transporterades virket över isen till upplagsplatser runt sjön på lördag den 20 och söndag den 21 februari på en alltmer smältande is med ett tjockt lager vatten ovanpå. Dagen efter bar inte isen längre men virket var då distribuerat.

Under våren, sommaren och hösten har renoveringen av spängerna genomförs vid 27 olika arbetstillfällen. Totalt 474 timmar av ideellt arbete har lagts ner. Ett imponerande jobb och ett stort tack till alla som bidragit!

Vi har nu tre plankor i bredd på alla spänger, en total längd av 422 meter. Under jubileumsåret 2022 ska samtliga spänger förses med halkskydd.


Foto Ulf Back

Rapport Thomas Holmkvist

Skribent: Ulf Back
E-post: This is a mailto link
Vandrarringen - Stugsektionen
c/o Odd Werner-Erichsen
Löpargatan 29
72241 Västerås
Telefeon: 070-608 05 05
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Vandrarringen
Thomas Holmkvist, Kronhjortsgatan 18
72242 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@vandrarrin...