Hoppa till sidans innehåll

Vedens Dag 15 mars - uppdaterad rapport - video finns i Galleriet

22 MAR 2020 17:54
Ett tiotal granar på norra sidan av annexet fälldes och förvandlades till ved under dagen. Det blev ett stort engagemang från deltagarnas sida i det välplanerade arrangemanget.
  • Uppdaterad: 22 MAR 2020 17:54

Vedens Dag vid Flisenberg blev en succé med ca 50 deltagare (45 namn i besöksboken noterades). Alla  gjorde något och vedförrådet fylldes med ny ved och alla fick lära sig något om ved.

På stigen från parakeringen bjöds det på en tipspromenad men frågor om ved. Tipsfrågorna hittar du här.   Det var utbildningsfasen. De rätta svaren finns med i filen.

Väl framme på tomten var det fysiskt arbete som gällde. 

Bakgrund till Vedens Dag

Vedens Dag arrangemanget startades på initiativ av Patrick Ingdahl och Odd Werner-Erichsen efter att gemensamt ha fällt 2 stora tallar vid den vedeldade bastuns norra gavelhörn. Diskussionen efter fällningen kom in på allt arbete som försörjningen av ved till VR medlemmarnas förbrukning medför och funderingar och önskemål om att fler medlemmar skulle involveras i detta arbete.   Arbetet är fysiskt ansträngande och har traditionellt utförts av stugsektionens medlemmar - kräver mycket insats i de olika stegen med fällning, kapning i 33cm kubb / 1m stockar, transport av dessa till vedklyvning vid vedförråden samt stapling i vedförrådens fack med sortering på torr och fuktig ved. Det tar ett år för veden att torka innan den kan användas.

Granarna som skulle bli ved var fällda i förväg av Odd, Patrick och Bo av säkerhetsskäl.  Arbete startade kl 10 och deltagarna kunde välja mellan olika arbete utom motorssågsjobben. 

  • Kvistning och kapning av granarna med motorsågarna
  • Transport av kubbar till de tre vedklyvarna
  • Klyvning av kubbarna
  • Stapling av kluven
  • Transport av grenar till brasan
  • Barnaktiviteter med egen vedutbildning
  • Hamburgaren grillades
  • Säker hantering av av klyvyxa

Det fälldes i allt 11 granar med genomsnittlig längd ca 12 m somt ger  12*3*11 = ca 400 st  33cm långa kubbar. Allt detta hanns inte med att klyvas under vedens dag men redan efter en vecka var allt klyvt och staplat på plats i vedförrådet.

Tanken är att Vedens Dag förhoppningsvis blir ett årligen återkommande familje-arrangemang på vårvintern i syfte att gemensamt fylla på vedförrådet. Enligt VRs skogsplan är det i princip alla granarna på tomten som kan användas till ved. Det är i första hand granar som kan stormfällas och skada byggnader och de som har röta i stammen.  VRs skogsplan finns att läsa på hemsidan Stugan/Flisenberg. Den gjordes 2014 och nu är vi igång och följer åtgärdsplanen. Bra.

Stort tack till Odd och Patrick för planeringen och övriga i Stugsektionen för ett ny lyckad klubbktivitet.

Bilder och en video finns i Galleriet.

Thomas Holmkvist filmade och har gjort detta mycket sevärda sammandrag av allt som hände.  

 

Rapport  Ulf Back

 

Skribent: Ulf Back
Epost: This is a mailto link

Kontakta oss!

Kontakta oss:
Vandrarringen - Stugsektionen
c/o Einar Myklebust,
Idrottsvägen 1 724 65 Västerås
Telefon: 070-534 40 61
This is a mailto link

Postadress:
Vandrarringen
Ulf Back, Stålverksgatan 65
72477 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info