Klubbmöte 1051 med Ebba och Ronja

19 FEB 2019 19:29
UF-företagarna Ebba och Ronja var gäster på klubbmötet den 13 februari. Deras program har rubriken "Man är inte dum för att man har en diagnos"!
  • Uppdaterad: 19 FEB 2019 19:29

På Vandrarringens februarimöte visade Ronja Andersson och Ebba Österlund att de med råge lever upp till sitt valspråk ”Bara för att man har en diagnos är man inte dum”. Genom sitt UF-företag Bright förmedlade de på ett proffsigt sätt sina egna erfarenheter av att ha dyslexi och adhd. Åhörarna var märkbart gripna av deras kamp mot oförstående lärare och hur de själva måste ta initiativ och skaffa sig kunskaper för att till slut få den diagnos som ledde till att de fick hjälp.

För Ronja kom vändningen när hon i åk 8 fick en lärare som förstod hennes problem och stöttade henne. Ebba gav utryck för sin lättnad när hon äntligen fick klarhet i varför hon kände sig annorlunda. I föreläsningen tog de också upp vanliga fördomar, tex att det främst är pojkar som drabbas av adhd och att det beror på dålig uppfostran. Selma Lagerlöf, Albert Einstein och John Lennon nämndes som exempel på framgångsrika personer som lyckats trots sin dyslexi. Åhörarna uttryckte sin övertygelse om att Ebba och Ronja kommer att sälla sig till den skaran och önskar dem lycka till.

Klubbmötet avslutades med klubbinformation med fokus på kommande aktivteter speciellt klubbmöten under mars - maj. Med bilder från Facebook fick deltagarna en rapport från Bruksledens Vinter Meetup och isvaksövningen som genomfördes vid Flisenberg 2-3 februari.

Klubbmötet besöktes av 18 deltagare. Klubbmöteskommittén arrangerade.

Rapport Gunilla Zimmermann/Ulf Back

Skribent: Lars Mosslind