Hoppa till sidans innehåll

Om Vandrarringen


Vandrarringen är en förening i Västerås som vänder sig till hela familjen! Vi erbjuder våra medlemmar orientering på motions- och tävlingsnivå, friluftsliv och vandringar, skidåkning, utflykter och studiebesök.

Som medlem får du tillgång till vår fantastiska fritidsanläggning Flisenberg vid sjön Fiskkraken nära Ramnäs. Välkommen!

Historia

Vandrarringen bildades 1922. Vår verksamhet inriktas på fysisk aktivitet för hela familjen med motion, rekreation och friluftsliv som huvudsyfte. Vandrarringen finns i Västerås.

Föreningen hyrde 1925 sin första stuga, torpet Hälleborg efter gamla Bälbyvägen. Redan påföljande år var det dags för nästa stuga, torpet Tjur som låg i närheten av den plats där Bäckbykyrkan ligger idag.

Från slutet av 20-talet arbetade en sportstugekommitté med förutsättningarna för att bygga en egen stuga. Arrendekontrakt på lämplig tomt norr om Hällby gård upprättades 1933 och året efter köptes en sportstuga från Geddeholm och sattes upp samma år. Första mötet under eget tak hölls den 15 juni 1935 och invigningsfest i slutet av samma månad.

Klubbstugan fungerade som samlingspunkt och utflyktsmål under återstående del av 30-talet fram t o m 60-talet. Men Västerås expanderade snabbt och utbyggnaden av stadsdelen Bäckby blev en realitet, som gjorde att föreningen började söka efter tomtmark för uppförande av en ny klubbstuga.

Detta är bakgrunden till vår nuvarande klubbstugas och fritidsanläggnings tillkomst. Föreningen har under sin snart 100-åriga tillvaro uppfört två klubbstugor och också utvecklat den senaste byggd på Flisenberg vid sjön Fiskkraken, till en komplett fritidsanläggning. Allt är utfört genom hängivna medlemmars arbets- och ekonomiska insatser – insatser som haft stor betydelse för föreningens verksamhet och framgång.

Klubbstugan i Flisenberg invigdes i samband med årsmötet 1977. Tio år senare var omklädningsrum med bastu och värdrum klara att tas i bruk. Anläggningen är sedan dess en kär plats för föreningens medlemmar. Underhålls- och förbättringsarbeten pågår ständigt, där medlemmarnas arbetsinsatser är av stor betydelse.

Uppdaterad: 09 APR 2021 16:18 Skribent: Vandrarringen
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Vandrarringen
Thomas Holmkvist, Kronhjortsgatan 18
72242 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen@vandrarrin...